Πληροφορίες

Η Πάτμος, το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, είναι ένας τόπος διάσημος σε όλο τον κόσμο. Το "νησί της Αποκάλυψης" εκπέμπει μια μοναδική ακτινοβολία που ξεπερνά τα όρια του Αιγαίου. Εδώ εξορίστηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος για να του φανερωθεί η Αποκάλυψη στο σπήλαιο που αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος για το νησί. Το ιερό νησί αποτέλεσε έκτοτε τον χώρο που επέλεξαν πολλοί για να προσευχηθούν και να ασκητέψουν.

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου δεσπόζει μεγαλόπρεπη πάνω από την Χώρα του νησιού, μοιάζοντας με απόρθυτο φρούριο. Η αρχιτεκτονική του συγκροτήματος και τα σημαντικά κειμήλια και βιβλία που φιλοξενεί εντός των τοιχών της εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Ο οικισμός που την αγκαλιάζει, μια κατάλευκη πολιτεία που δεν κρύβεται, αλλά διακρίνεται από απόσταση πολλών ναυτικών μιλίων, είναι ένας από τους ομορφότερους του Αιγαίου. Το σύνολο της Χώρας και της Μονής έχει μάλιστα αναδειχθεί σε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. 

Η ύπαιθρος του νησιού χαρακτηρίζεται από το βραχώδες ηφαιστειογενές έδαφος και την ελλειψη τρεχούμενων νερών. Η ακτογραμμή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, με μεγάλους κόλπους και δυναμικές χερσονήσους που εισβάλλουν βαθιά στη θάλασσα. Κατά μήκος των ακτών του υπάρχουν πολλές παραλίες, αμμώδεις ή με βότσαλα, όπου μπορεί κανείς να χαρεί το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου.

Η Πάτμος υποδέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών που έλκονται από τα θρησκευτικά μνημεία του νησιού, αλλά και τις φυσικές του ομορφιές. Το νησί διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές, ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται εδώ αρκετά φεστιβάλ με υπερτοπικό ενδιαφέρον.

Πρόσβαση

  • Στην Πάτμο μπορείτε να έρθετε ακτοπλοϊκώς με πλοίο της γραμμής (διάρκεια ταξιδιού 10 ώρες), και κατά την τουριστική σεζόν με καταμαράν (διάρκεια ταξιδιού 7 ώρες), δελφίνι, ή τοπικά καραβάκια. Εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, η Πάτμος συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τα λιμάνια Σύρου, Κω, Καλύμνου, Λέρου. Ρόδου, Σύμης, Λειψών και Αγαθονήσου.